Chwila dla Ciebie

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

Przepisy Kuchni Lidla na zapiekankę ziemniaczaną z cukinią i oliwkami

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
1 cebula
2 ząbki czosnku
700 g cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 łyżeczki tymianku
sok i starta skórka z 1 cytryny
100 ml bulionu warzywnego
1 mały słoik zielonych oliwek
3 jajka
200 g kwaśnej śmietany 18%
100 ml mleka 3,2%
200 g sera feta
sól, cukier, pieprz do smaku

Ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 10 minut.

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Cukinię oczyszczamy i kroimy w grube słupki. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 4 minut, a następnie doprawiamy do smaku.

Ziemniaki odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Połowę przekładamy do żaroodpornej formy posmarowanej oliwą. Oliwki osączamy i kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.

Jajka, śmietanę i mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance. Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut. Fetę osączamy i rozdrabniamy widelcem. Posypujemy nią zapiekankę i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

Smacznego!